BREAKING NEWS

Kaum Cina sebagai dominan di Tanah Melayu.Apakah yang dianggap sebagai kaum yang dominan? Apakah maksudnya tentang kaum yang dominan didalam sebuah negara yang mempunyai berbilang kaum serta kaum yang asal?

Istilah  ini pernah digunakan sebelum ini sebagai merujuk kepada baka manusia yang lebih unggul seperti bangsa Aryan  sewaktu pemerintahan  Nazi di German pada zaman Peperangan Dunia Kedua atau bangsa kulit putih Anglo Saxon di zaman selepas itu yang mendominasi  kuasa dunia pada masakini. Bangsa Anglo-Saxon ialah  bangsa yang berketurunan Inggeris yang  menguasai Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand.

Dalam hal ini mereka bukanlah bangsa majoriti di dunia ini, tetapi  lebih bijak dan kuat sehingga membolehkan mereka  menguasai  dan menentukan orde dunia  pada hari ini.  Dengan takrif ini  Bangsa yang lebih ramai seperti Cina dan India bukanlah bangsa dominan kerana kurang berperanan berbanding Amerka Syarikat dizaman  sekarang.

Dalam konteks sesebuah negara seperti Amerika Syarikat dan Australian, kaum yang dominan  telah berjaya mengubah rupa bentuk tanah jajahan yang ditakluki. Pada suatu ketika dahulu tanah Amerika diduduki oleh Red Indians dan Australia pula didiami kaum Aborigines.  Setelah kaum penjajah ini menjumpai tanah benua baharu ini, mereka menduduki tempat tempat ini dan akhirnya menjadi penduduk majoriti dan mendominasi  negara negara ini seperti yang kita  nampak sekarang. Merekalah yang menentukan rupa-bentuk seperti perlembagaan, undang-undang, pentadbiran, ekonomi dan budaya negara negara tersebut.

Di Malaysia, kaum Melayu merupakan kaum yang dominan bukan kerana kita lebih bijak daripada kaum lain, tetapi  kerana kita telah mampu menentukan rupa-bentuk perlembagaan negara seperti kedudukan raja Melayu, Yang di Pertuan Agong, kedudukan agama Islam dan Hak Istimewa Melayu/Bumiputera. Malah dasar dasar  utama negara  sejak merdeka telah banyak ditentukan dengan kehendak acuan bangsa  Melayu/Bumiputera yang memerintah negara sejak merdeka lagi.

Bagaimanapun kita harus sedar kedudukan  Melayu sebagai kaum yang dominan tidak datang dengan sendirinya sungguhpun kita menjadi kaum majoriti di Malaysia. Kaum Cina tidak ditakdirkan menjadi kaum dominan sungguhpun mereka lebeh  awal bersedia dan lebih bersatu dalam  perjuangan kemerdekaan.

Kaum Cina telah mulai bersatu dimasa pemerintahan Jepun lagi dibawah Parti Komunis Malaya (atau MPAJA)  dan mulai dibekalkan senjata oleh pihak British untuk membantu menentang Jepun. Setelah Jepun kalah mereka sudah bersedia untuk mengangkat senjata mengusir Penjajah British dari Tanah Melayu. Jika ditakdirkan mereka berjaya, sejarah Malaya  sudah pasti lain daripada yang kita kenali sekarang dan dominasi Melayu pasti tidak wujud.

Kita perlu sedar  yang kuasa dominan  kita yang  wujud sekarang  hampir terlepas ketangan kaum Cina pada awal sejarah politik  Tanah Melayu. Kita memperolehinya kerana pertolongan pihak British yang bencikan Komunis. Benar kita ada  UMNO dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dua buah parti yang berpengaruh  yang berjuang  untuk Merdeka, tetapi kedua duanya ditubuhkan selepas Parti Komunis Malaya.

Perlu difahami yang kuasa Barat  amat mengambil berat dan menentang keras  penyebaran  kuasa komunis di Asia ketika itu. Oleh itu adalah menjadi dasar utama mereka mengekang pengaruh Komunis di sini. Dengan dasar ini mereka menentang PKM habis-habisan. Sebagai penimbal kuasa, mereka  membantu dan menggalak penubuhan UMNO yang juga anti  Komunis, sekaligus mereka menindas PKMM yang berhaluan kiri  dan yang  mempunyai hubungan baik dengan PKM. Dengan UMNO yang semakin popular, maka kaum Melayu muncul sebagai kaum dominan  dalam era kemerdekaan kini.

Setelah generasi terdahulu  berjaya memperolehi kuasa dan mengukuhkannya  melalui UMNO,   ramai  dari generasi baru tidak mengetahui hakikat ini memandang  remeh  nikmat yang kita kecapi kini.

Bangsa Melayu adalah satu bangsa yang penuh toleransi. Mungkin  inilah hakikat yang wujud dalam satu bangsa yang baru yang merangkumi berbagai sukubangsa termasuk keturunan bangsa pendatang seperti kaum India Muslim, bangsa Arab,  malah kaum Cina muslim sekalipun yang hanya berkongsi destini tidak lama dahulu.

Dengan senario seperti diatas, maka  tidak menghairankan jika ramai anak muda Melayu begitu mudah menerima nailai-nilai budaya luaran dari Barat  serta idealisma demokrasi Barat tanpa menitik-beratkan soal survival bangsa Melayu  di Tanah Melayu itu sendiri. Hanya dengan memerhati pandangan pengunjung-pengunjung online kita dapati ramai dengan mudah boleh menerima konsep Malaysian Malaysia dari parti DAP.

Ramai yang dengan  penuh emosi dan dengan bangga menerima sikap anti nepotisma dan kronisma secara ektrim, tetapi tidak perasan yang istilah ini bersumber dari Barat dan  isu ini telah di manupulasi oleh pihak DAP dan Anwar Ibrahim sepenuhnya.

Sehingga ada diantara anak muda yang  berpendidikan rela duduk dibawah pemerintahan   bukan Melayu dan bukan Islam daripada dibawah pemerintahan sesama bangsa dan agama, yang mereka anggap sebagai korup dan penipu.

Pernahkah kita terfikir hampir semua usahawan  Melayu yang berjaya perlu ada kaitan dan pertolongan kerajaan dalam titik-titik  sejarah perjuangan  mereka. Begitu juga dengannya billionaire bukan Bumiputera  kesemuanya pernah menerima pertolongan kerajaan dalam sejarah perniagaan mereka. Ini  termasuk billionnaire terkenal seperti Robert Kwok, Lim Goh Tong, Annanda Krishnan, YTL, Tony Fernandes dan ramai lagi.

Hakikatnya, ia adalah tanggung-jawab kerajaan untuk menggalak pertumbuhan usahawan  Malaysia, terutama usahawan Melayu/ Bumiputera.

Seperti juga dengan zaman sebelum merdeka, kini kaum Cinalah yang paling bersatu  semasa Pilihanraya. Jika dahulunya mereka bersatu dibawah Parti Komunis Malaya, kini dengan laungan tukar, ini kalilah, mereka bersatu  dibawah parti DAP yang berjaya mendapat sokongan setinggi 90% daripada masyarakat Cina.  Ini mencermin gelora sentimen perkauman yang mendalam, kerana  tiada sebab lain yang boleh mendorong perpaduan tekad seperti ini.  Sudah pasti tidak kerana isu isu demokrasi Barat seperti isu Bersih, ketelusan,  nepotisma dan kronisma.

Perpaduan yang tekad dikalangan masyarakat Cina bukanlah satu kesalahan. Sebagaimana kaum lain, mereka berbuat demikian kerana amat yakin ketika itu  itulah terbaik untuk mereka.

Bagi masyarakat Melayu, kita terbahagi  kedalam dua buah parti, UMNO dan PKMM dalam menghadapi ancaman dan  gelombang kemerdekaan dan   kini kita  berpecah kedalam UMNO, PAS dan PKR. Bezanya kini ancaman lebih serius,  kerana dewasa ini kita hanya berdikari untuk menentukan masa depan bangsa, tanpa mengharapkan bantuan dari pihak lain.

Malah  kita kini terdedah kepada dakyah politik pihak lawan  secara yang  tanpa kita sedari, seperti kumpulan online  Red Bean Army  dan yang serupa dengannya. Oleh kerana setiap penulis boleh menulis secara anonymous atau dengan nama samaran,  tahukah kita siapa sebenarnya disebalik hujah-hujah atau interpretasi  hadis-hadis yang kita baca di internet? Jadi berhati-hatilah dan janganlah mudah terpedaya sehingga kampung tergadai. ~ dahalmi

1 ulasan :

  1. Melayu kena baca terjemahan Sarah at-rad
    Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia.
    (QS: Ar-Ra'd Ayat: 11)

    BalasPadam

About

Blog ini mengandungi penulisan artikel yang berunsurkan..

(Edisi18PL), menyentuh aspek agama, sosial dan politik,
(Edisi18SX), mengandungi unsur seks yang agak keterlaluan,
(Edisi18SG), ada gabungan dua atau lebih unsur ganas, seram dan seks,

Setiap kandungan didalam blog ini hanyalah merupakan satira politik dan juga pojok penulisan peribadi. Jangan ambil serius sangat kalau terasa dipersendakan dan terkena di batang hidung sendiri. Sila bertindak bijak untuk kebaikan diri masing-masing.

Terima kasih kerana berlapang dada sewaktu membaca.
 
Copyright © 2014 MPP Online