KURANG AJAR!!! KAUM CINA TERBALIKKAN BENDERA MALAYSIA PROTES KEPUTUSAN PRU13.

Posted by MPP On Isnin, 6 Mei 2013 94 comments

Gua dimaklumkan mengenai satu perhimpunan haram yang dinamakan Hari Kemarahan Rakyat anjuran puak-puak cina DAP di ibunegara hari ni.. Dan gua tak sangka cina-cina kiasu tu sanggup berhimpun sambil terbalikkan bendera Malaysia kononnya sebagai protes kekalahan Pakatan ditangan BN..

Memang kurang ajar kan puak-puak syaitan kuning tu semua.. Semalam dorang sibuk mengadu kat U.S kononnya pilihanraya Malaysia tak adil.., hari ni dorang saja nak provoke terbalikkan bendera kebangsaan pulak..

Apa dorang nak sebenarnya? Puak-puak Yahudi Asia tu nak bangsa melayu mengamuk ke? Kalau betul pilihanraya umum tu tak telus.., macam mana DAP boleh menang besar di Penang? Celaka sungguh puak-puak tu kann...

So gua rasa.., orang-orang melayu khususnya anak-anak muda kena tengok dan belajar balik sejarah Malaysia terutama tentang peristiwa 13 Mei.. Masa tu melayu cuma menang sorak tapi hakikatnya kampung kita tergadai dek kerana kaum mata sepet tu semua..

Elok rasanya melayu semua bersatu walaupun kita berbeza kepimpinan.. Bersatulah sebelum bumi bertuah kita ni tergadai kepada syaitan-syaitan kuning yang semakin rakus..

Yang gua paling sedih.., ramai anak muda melayu sanggup kibar bendera DAP masa kempen PRU 2-3 hari lepas.. Tu belum kira lagi melayu-melayu bangang yang sanggup bagi undi pada puak cina kiasu tu semua.. Melayu yang sokong DAP tu lah sebenarnya pengkhianat bangsa!!

Jadi..., gua rasa dah sampai masanya kerajaan Najib ambil langkah serius untuk menangani puak-puak cina kiasu DAPig yang tak sedar dek untung tu semua.. Orang melayu pun harus sama buat sesuatu untuk sedarkan golongan kafir harbi tersebut..

Masa berlembut dah tamat!! Kita tak perlukan kawan yang sanggup tikam belakang kerajaan yang sediakan segala kemudahan untuk dorang!!

Jangan peduli bila kita dilabelkan sebagai rasis bila bercakap mengenai survival bangsa melayu di Malaysia.. Kita harus rasis kerana ini tanah kita!!! Kita mesti rasis kerana tak guna berbaik dengan kaum yang pandai bermuka-muka!!!

Demi agama, bangsa dan tanah air..., bersatulah wahai melayu!!! Jangan sampai jadi hamba di bumi sendiri!!!

94 comments:

Tanpa Nama berkata...

max.....cuba kau buktikan apa yang salah UMNO/BN/Kerajaan mengendalikan PRU13 ni .........sepatutnya mcm mana ? sepatutnya pr menang baru kau nak kata bagus....bodoh punya orang...ingat senang ke nak uruskan ni....

Tanpa Nama berkata...

Pada kaum cina..ini nasihat kami org melayu, jgn usik atau cuit kami nanti buruk padahnya.cina berani kerana ramai tapi melayu sanggup mati berseorangan. kami diam bukan bermakna takut cuma tk nk cina terkejut.pada melayu pengkhianat dan bangsat pada cina lebih baik diam dan jgn cakap banyak nanti parang dileher dan pisau di perut.

Tanpa Nama berkata...

kalau bn bodoh ko pun duduk merempat tak kerja,takda kereta,takda rumah.aku tak ckp bn tu semuanya baik belaka tapi ianya lebih baik dari pakatan yang nampak lebih bangang dr bn.

Tanpa Nama berkata...

saya sokong anda
melayu sekarang memang bangang, memang dah x boleh berlembut, x perasan ke kita ditindas kaum cina...??

Tanpa Nama berkata...

AKHIRNYA MELAYU PAS DAN PKR TELAH JADI SENJATA DAP UNTUK MENGHANCURKAN PERKONGSIAN KUASA KAUM2 DALAM BN.....MUNGKIN MELAYU PAS DAN PKR HANYA AKAN SEDAR ....APABILA MENJADI SEPERTI MELAYU SINGAPURA....MELAYU PAS DAN PKR PENGKHIANAT BANGSA...SEBAGAI MANA DAP MENGELAR CINA YANG TAK UNDI MEREKA...KESIMPULAN NYA MELAYU PAS DAN PKR JILAT LUBANG JUBOR DAP...SADIS DAN PENGKHIANATAN...

Tanpa Nama berkata...

MELAYU YG SOKONG PENGKHIANAT AGAMA, BANGSA & NAGARA NI MMG IGT DIA MULIA. NAMUN DIORGLAH YG BAKAL DIPINGGIRKAN SELEPAS DAPAT UNDI. KEBAJIKAN MEREKA MMG TIADA DLM PERANCANGAN ULTRAKIASU NI. TETAPI SESUAI DGN KEHENDAK MEREKA KERANA MEREKA DARI GOLONGAN YG TIDAK BERSYUKUR. ORG CINA NI MEMANG KUAT RASISNYA TAPI MENGATAKAN ORG LAIN RASIS. MEREKA SANGGUP MEMPERGUNAKAN SEGALA TAKTIK UNTUK MENGABURI ORG MELAYU DGN MUDAH SEBAB KEBANYAKAN MEREKA BERPELAJARAN TTP TIDAK BERKAT. LG2 ORG MELAYU TIDAK KUAT KUASA EKONOMI. JIKA KUAT ORG CINA CUBA MELEMAHKANNYA. SEGELINTIRYA BODOH DALAM BERPOLITIK DGN KAUM CINA. LEBIH2 LG MEREKA SANGGUP MENGANGKAT ORG YG MORAL NYA TERLALU RENDAH UNTUK DIJADIKAN PEMIMPIN. MEREKA SELALU DISAJIKAN KEBENCIAN YG MELAMPAU YG DIDOKTRIN OLEH PEMIMPIN MEREKA. NAMUN SEWAKTU PEMIMPIN MEREKA MENJADI ORG KUAT KERAJAAN SELALU MENGABAIKAN RAKYAT. NAMUN SEWAKTU DIBUANG DARI KERAJAAN MENGHASUT RAKYAT UNTUK MEMBANTUNYA. INILAH MUNAFIK YG TERBAIK YG DILAHIRKAN DI MALAYSIA. TETAPI KITA TETAP BERSYUKUR KERANA MEREKA NI KITA JADIKAN TAULADAN BUKAN JADI IKUTAN.

Tanpa Nama berkata...

Wahai orang yang bernama Melayu, kamu bergaduh la sesama sendiri, pihak yang satu sedang bertepuk tangan melihat gelagat kamu..tak lama lagi melayu akan menjadi hamba kepada orang cina, seperti mana yang berlaku kepada melayu sebelum meredeka yang menjadi kuli kepada orang putih

Tanpa Nama berkata...

tanah melayu yang tak sebesar mana ini sahajalah tempat orang melayu berteduh...itupun dah macam kek yang semakin hari semakin kecil untuk kita nikmati setelah dibahagi-bahagikan.Kelangsungan hak milik tanah melayu ini bergantung kepada kecerdikan,kejujuran dan ketelusan pemimpin yang telah diberi mandat oleh rakyat.Oleh itu sekiranya pemimpin yang dipilih jujur, beriman tidak mementingkan diri,sayangkan anak bangsa,tidak tamak inshaallah negara akan terus terpelihara dan tidak tergadai seperti negara singapura yang memang sukar untuk direbut kembali.Fikir-fikirkanlah.....

Tanpa Nama berkata...

Puak2 yg melampau

siamang gagap berkata...

Admin..kalau ko betul2 marah aka tak puas hati kat kaum nih..boikot ler..ini tak lepas ni kau pegi beli barang kedai diorag gak..apasal kedai melayu kau tak mau beli..bahalol..

Pak Tam berkata...

Tak puas hati sebab PR gagal ke Putrajaya. Salahkan SPR lagi! Tapi Guan Eng tipu dalam pemilihan CEC kenapa lu olang semua diam. Perwakilan DAP tak sampai 2000 pun boleh silap ka?

Tanpa Nama berkata...

Jangan nak main sentimen perkaumman....selidik dulu yang api2x kan kita biasanya parti2x politik,,,,,sebb tak puas hati kalah besar walaupun menguasai parliment,,,,,,orang melayu kena bijak dan bertanding lah atas kerusi parliment...

aksa halatu berkata...

jangan sampai pengalaman indonesia,terjadi sama malaysia..reformasi yg di gaungkan,membuat kaum2 tertentu besar kepala dan merajalela..tapi kalau boleh cakap,orang melayu memang GOBLOK,dan besar cakap...ada istilah KEJE 1500,TAK KEJE 500..bagus tidur saje,,sehat katanya.

Tanpa Nama berkata...

Satu bendera Malaysia ko terbalikan, sepuluh bendera malaysia melayu nak naikkan. Ini tanah air kita. kita sayang negara kita. Ko yang rasis sgt apa hal? Betul kata Fadzli Bakri, mereka request nak balik ke tanah China. Mereka akan bangga nak kibar bendera negara tu disana. Sila kan ......

Tanpa Nama berkata...

Kesian orang BN, takut sangat dengan DAP. Orang UMNO racist! takut sangat dengan bangsa lain, ingat Melayu ni bagus sangat ka? Sorry to say la, Melayu ni kalau bukan sebab ISLAM, Melayu la bangsa paling busuk hati, pandai bermuka2, itulah Melayu atau lebih senang kita nak paham, UMNO! Orang Cina pun orang Malaysia, apa yang nak halau2? ingat diorang tak mampu nak migrate? Bodoh! Fikirla sikit guna otak tu, takut sangat nak bersaing kenapa bodoh!? Takut sangat konon2 ketuanan Melayu tu hilang, itulah orang Melayu, tak boleh nak hidup tanpa bantuan, sedarlah diri tu sikit, jangan asyik nak kata orang Cina tu orang Cina ni. RACIST BASTARD! btw, aku orang Melayu Islam. Terima kasih!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama 7.07 ptg,
Awak silap- awak melayu islam hanya pada nama
Pegi main jauh2

Tanpa Nama berkata...

Betul ke tanpa nama 7.07 nie islam?? Mulut jahat mcm cina dan busuk hati mcm yahudi...Mcm x suka aje melayu bersatu...ADA AGENDA KE? ATAU TAKUT KALAU MELAYU BERSATU..SIAPA YG MENGAJAR ORG MELAYU MENJADI RASIST SKRG NIE? Sekaranglah masanya kit org2 melayu ISLAM bangkit dan bersatu...BCL and ABC...

Tanpa Nama berkata...

ni generasi baru yg buat camni...waktu org dulu2 tau apa tu hormat 1 sama lain..tahu pe tu perpaduan...kalo yg cina yg blajar skolah kebangsaan x kan buat camni..ni cam cina yg blajar skolah taiwan pe skolah cina..sy cina muslim..tp sy kan pihak siapa2 yg racist..

Tanpa Nama berkata...

aku sokong anon2 yg mmberi kata dua kpd NAJIB x kira la dlm blog nih atau pn blog2 pro BN yg lain. kalau lepas nih negeri2 yg mnjadi kubu kuat BN masih lg diabaikan. aku pn akan skong pakatan haramjadah pd PRU14. mampus p la kt selangor, penang dgn klntan. JAGA dan HARGAILAH negeri2 yg mmberi skongan padu kpd kmenangan BN pada setiap PRU terutamanya PRU13 seperti negeri SARAWAK dan SABAH!!!........ NAJIB SILA BUKAK MATA ANDA DAN HENTIKAN MEMBODEK NEGERI2 PMBANGKANG!!!! kerja anda adalah BERKHIDMAT kpd kami bkn MMBODEK mereka

Tanpa Nama berkata...

Kedai melayu mana yg ko ckp...ko mulakan jd melayu yg berniaga dishopping complex..tk berani ckp lebih boleh la..adoii

Tanpa Nama berkata...

Cina yg dtg ke malaysia adalah cina yg dibuang dr negaranya...ini benar bukan dusta,pergi ke negara china dan tanya pada mereka,saya bukan mereka cerita tp ini hakikat sebenar..bila mereka dibuang negara mereka masuk malaysia,namun diaorg boleh hidup kaya sbb diaorg berusaha..wahai melayUuuuu jgn layuuu..berusaha la,sbb kecerdikan melayu lebih tinggi tp kemalasan yg merasuk diri..cina pandai kelentong tu yg harus kita tau...insyaallah bila kita bersatu kita mampu bangkit lebih baik dr mereka

Tanpa Nama berkata...

Diharap pihak Polis mengenal pasti dalang2 yang menterbalikkan bendera Malaysia, Tangkap dan dakwa mereka sebagai pengkianat di malaysia ini. Lain kali tak beranilah mereka melakukan sedemikian pada bendera Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Yes.kau melayu islam.tp kau juga barua haramjadah!!!

Tanpa Nama berkata...

Paham la maksud tersirat cina babi ni terbalik kan bendera malaysia..cina babi ni x nak duk kat malaysia dah...

Tanpa Nama berkata...

Tekad aku takkan jadi hamba dibumi sendiri...walau apa cara sekali pun aku akan berjuang untuk survival bangsa melayu dan kedaulatan Islam...

Pejuang Hamas...

Tanpa Nama berkata...

aku cume nak ingatkan ape2 terjadi Allah SWT tetap menyebelahi pihak kerajaan. kita sebagai orang melayu islam hendaklah bersabar. Walaupun aku pun tak brape puas hati dengan sikap org2 pembangkang, ingat jgk bahawasanya melayu tetap takkan hilang di dunia.

Tanpa Nama berkata...

x abis2 isu perkauman.xde modal la tu.ada ke org suka pd yg x adil?reff bola pon kna maki klau berat sebelah

putera puteri berkata...

@siamang gagapAku sokong pendapat you 100%

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama

Penuhi je 8 tuntutan BERSIH... baru boleh kata PRU telus...

Tanpa Nama berkata...

Black out kat mana?
Tadak serong pjn bagi tempat spesifik tu.....lepas najib menag na...geng2 ni masu, fesbuk najib siap dengan avatar hitam...most of them did that dengan cacian seperti magic,black out, dirty...ssmua nampak kesatuan mcm dah berpakat...cacian datang bertalu2..aku rasa pelik sebab aku carikes bCk out kat malaysiakini, blog pembakang tadak sorang pun me tion masa tu...siap ada site pembakamg hg terimakekalahan dengN hati terbuka.aku sangat pelik....sekarang bagi satu nama tempat berlaku bla k out tu...ni sehati selepas pilihan rayasiap buat gathering.....amboi cepat kau...

Aku orang terawal yg masuk fesbuk najib, time tu aku terkial2 lawan diorang yg ramai gila.


Tanpa Nama berkata...

Dasar baru kerajaan haruslah sentiasa melindungi hak hak orang melayu.Dah banyak orang melayu kongsi takut anak cucu melayu takda apa yang tinggal.Pedulikan kalau orang kata melayu racist........apa DAP tak racist ke?Kita orang melayu cukup cukuplah dgn sopan satun dan PM .....buat baik biarlah berpada pada.Lupakan dulu transformasi kerana cinani semuanya buta dan total perkauman. Tanah tanah di sini semuanya tanah melayu.PM harus membina rumah rumah mampu milik yag banyak dibanda bandar ,bagi subsidi dan diskaun pada orang melayu....GLC ....tak payah fikir untung banyak ,yang penting kesinambuagan orang melayu.Rumah mampu milik terang terang bagi bumiputera dan baki 20% buat rumah mewah dan cina kalau nak beli- bagi kat depa.Tapi melayu milik kekal ,cina 99 tahun- kekangan ini sahaja dan lain lan cara dapat sedarka orang cina akan asal usul mereka dan dipastikan bahawa kekayaan mereka tidak dapat memiliki semua.Pedulikan ......ambil kembali hak hak orang melayu yang mereka dah ambil dan yag melayu selama ini rela kongsi.Ketatkan permohonan kerakyatan untuk orag cina kerana kalau mereka tak setuju dgn kenikmatan yang ada ..tak perlulah mohon .....balikla ke tanah tumpah darah sendiri.Aku.....inilah tanah tumpah darahku....datuk nenek moyang aku takda di cina.....aku.....takda pilihan....ini tanahairku tercinta ....TANAH MELAYU

asrulhisham berkata...

BERSATU LAH KITA ORANG MELAYU,MASIH TAK SEDAR LAGI SEMUANYA.....TAKBIRLAH....ALLAHUAKBAR.....

Tanpa Nama berkata...

Dasar baru kerajaan haruslah sentiasa melindungi hak hak orang melayu.Dah banyak orang melayu kongsi takut anak cucu melayu takda apa yang tinggal.Pedulikan kalau orang kata melayu racist........apa DAP tak racist ke?Kita orang melayu cukup cukuplah dgn sopan satun dan PM .....buat baik biarlah berpada pada.Lupakan dulu transformasi kerana cinani semuanya buta dan total perkauman. Tanah tanah di sini semuanya tanah melayu.PM harus membina rumah rumah mampu milik yag banyak dibanda bandar ,bagi subsidi dan diskaun pada orang melayu....GLC ....tak payah fikir untung banyak ,yang penting kesinambuagan orang melayu.Rumah mampu milik terang terang bagi bumiputera dan baki 20% buat rumah mewah dan cina kalau nak beli- bagi kat depa.Tapi melayu milik kekal ,cina 99 tahun- kekangan ini sahaja dan lain lan cara dapat sedarka orang cina akan asal usul mereka dan dipastikan bahawa kekayaan mereka tidak dapat memiliki semua.Pedulikan ......ambil kembali hak hak orang melayu yang mereka dah ambil dan yag melayu selama ini rela kongsi.Ketatkan permohonan kerakyatan untuk orag cina kerana kalau mereka tak setuju dgn kenikmatan yang ada ..tak perlulah mohon .....balikla ke tanah tumpah darah sendiri.Aku.....inilah tanah tumpah darahku....datuk nenek moyang aku takda di cina.....aku.....takda pilihan....ini tanahairku tercinta ....TANAH MELAYU

Tanpa Nama berkata...

Dasar baru kerajaan haruslah sentiasa melindungi hak hak orang melayu.Dah banyak orang melayu kongsi takut anak cucu melayu takda apa yang tinggal.Pedulikan kalau orang kata melayu racist........apa DAP tak racist ke?Kita orang melayu cukup cukuplah dgn sopan satun dan PM .....buat baik biarlah berpada pada.Lupakan dulu transformasi kerana cinani semuanya buta dan total perkauman. Tanah tanah di sini semuanya tanah melayu.PM harus membina rumah rumah mampu milik yag banyak dibanda bandar ,bagi subsidi dan diskaun pada orang melayu....GLC ....tak payah fikir untung banyak ,yang penting kesinambuagan orang melayu.Rumah mampu milik terang terang bagi bumiputera dan baki 20% buat rumah mewah dan cina kalau nak beli- bagi kat depa.Tapi melayu milik kekal ,cina 99 tahun- kekangan ini sahaja dan lain lan cara dapat sedarka orang cina akan asal usul mereka dan dipastikan bahawa kekayaan mereka tidak dapat memiliki semua.Pedulikan ......ambil kembali hak hak orang melayu yang mereka dah ambil dan yag melayu selama ini rela kongsi.Ketatkan permohonan kerakyatan untuk orag cina kerana kalau mereka tak setuju dgn kenikmatan yang ada ..tak perlulah mohon .....balikla ke tanah tumpah darah sendiri.Aku.....inilah tanah tumpah darahku....datuk nenek moyang aku takda di cina.....aku.....takda pilihan....ini tanahairku tercinta ....TANAH MELAYU

Tanpa Nama berkata...

takbir!!!

Tanpa Nama berkata...

sokong ajar bangsa cina tau adab dok menumpang dibumi malaysia..dia tak tau di negeri cina sana susah nak jd kiasu dan tak tau berterima kasih dgn bangsa melayuu..hapus kann shj

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama
Tipu la

Tanpa Nama berkata...

Cina ultra ni kena ajar. Najib kena buat ni:
1. Tutup sekolah vernakular. Semua mesti masuk sekolah national. Dong Jiong gi mampus.
2. Sains & math mesti dlm bahasa melayu. No option!. Advantage bagi Melayu. Yg tak boleh cakap atau tulis melayu can get out!.
3. Masuk semua U dlm negara mesti dpt kepujian bahasa melayu. Depa mesti mencecet keluar negara cari U. Pas tu sure ramai tak nak balik.
4. Start balik tulisan jawi. Bagi ia popular.
5. Tambah lagi masjid2 dlm kawasan ramai cina. Pasang azan kuat2.
6. Tambah rumah murah kuota 80% melayu, 10% india dlm bandar2.
7. Bagi geran utk perusahaan melayu lebih2 lagi dlm perniagaan teknologi tinggi dan tolong mereka bersaing.
8. Boikot perniagaan org cina. Tambah lagi KR1M!.
9. Anwar mesti dihumban ke penjara semula. Ni melayu tak berguna. Tina chua dan sivarasa pun.
10. Semua agency kerajaan kena guna bahasa melayu utk berurusan. No option!.
Kita bagi cina ni tension sampai gila2 nak pindah ke Aus ke, UK ke, US ke.

miss artikha berkata...

Cine berkira bile berniaga. i tau ckp cine. harga brg kat pasar or kdai2 runcit yg x bersistematik. chinese dpt harga murah, melayu harga mahal. im mix of japanese so mke ala chinese. i ckp chinese kat psr, dpt sayur murah. mak cik sebelah ckp melayu, mahal nye mak aih. sian melayu. melayu bodoh lg. x phm ape yg cine ckp. gaji pon bg lain2. x racist ke tu? demokrasi sgt ke tu?dorng x rs puas hati selagi bangsa dorng x dpt amik alih negara. PAS PKR tu puppet DAP. if pakatan rakyat menang, DAP lah in control. x paham lg? brg mahal pon sbb dorng kaut untung lebih. sesedap hati letak harga. taktik? i bg u discount baik punye. 40% padahal dh cekik darah ngan harga tu. melayu selalu jual mahal ckit sbb dia dpt brg from others mahal. mulai saat ni kite kne support peniaga2 melayu. x lame nnt DAP akan gelisahlah. byk kedai2 tutup x mampu nak byr rental semua. jgn ckp melayu racist. i dh pnah merasa keje tpt cine. dorng x tau pon i ckp cine. borak2 n suddenly terdgr ni " np ko amik melayu kerja? " " dh xde choice, nak cpt berhenti" "xpnah2 ada melayu kerja maa"" xpe, xlama punye, nnt dia berhenti. nak jd manager pon xboleh punye" amboi, sdapnye mengutuk kan. lagi satu situation, sj borak2 psl gaji, "fiz, gaji u as assistant manager bp?" "Ckit lah, rm1500 je, but i x puas hati." "y?" "gaji budak C br masuk tu RM1700(sales assistant biasa)" " eh, np lain2? qualification kot" " before this dia part time kat padini. bile dia apply kat company ni terus dpt permanent position ngan gaji tu. i yg 5 tahun keje pon x dpt gaji byk tu" "eh, mane boleh cmtu" " dh biasa dh kat cni" i terkejut dgr yg tu. kerja cmtu i buat sj2 nak cr pengalaman.mulenye x percaya. now br dh sedar. so nak kata jd satu bangsa malaysia? x mungkin because sendiri pon x betul lagi nak harapkan negara yg clean n better kononnye. i as a malaysian nak kongsi cte ni because i akan igt dis one sampai mati! perbezaan yg diberi oleh kaum lain pd malays.

Tanpa Nama berkata...

1. Semasa saya mengundi, kawan-kawan Melayu saya marah dan perli-perli saya mengundi DAP.

2. Ramai pengundi Cina turun. Orang Cina sudah tidak lagi pasif dalam politik Malaysia. Mereka bersuara mahukan perubahan.

3. Kita dikatakan sudah mengalami politik polarisasi, masyarakat Cina sokong pembangkang, Melayu sokong Barisan Nasional. Ini tidak tepat.

4. Buktinya, Kelantan masih kekal PR dan Terengganu cuma beza dua kerusi dari BN. Ini buktinya.

5. Di Bandar Tun Razak, Abdul Khalid Ibrahim menewaskan Tan Kok Eng dengan majoriti 10,000 undi. Khalid Ibrahim ni Cina ke? Tan Kok Eng ni Melayu ke?

6. Di Pandan, Rafizi Ramli membelasah Gary Lim dengan majoriti 26,700 undi. Rafizi ni Cina ke? Gary Lim ni Melayu ke?

7. Dan, kalau Melayu sokong BN dan Cina sokong pembangkang, kenapa hardliners Melayu macam Zul Noordin dan Ibrahim Ali kena tibai dengan majoriti besar, di kawasan Melayu sendiri?

8. Ramai suka mengambil pendekatan simplistik, termasuk professor kangkung di televisyen. Saya tak faham bagaimana mereka boleh dapat pangkat professor emiritus bikus dikus ni.

9. Orang Melayu ramai yang menentang Umno dalam PRU kali ni. Buktinya di Kelantan, Terengganu dan di Temerloh.

10. Sebenarnya ini adalah persaingan kawasan bandar dan luar bandar, disamping sabotaj-mensabotaj di antara sesama rakan sendiri.

11. Di dalam Pakatan ada kumpulan yang dipanggil sebagai kumpulan “yu-ji”, dalam Barisan ada yang mahu Najib ditendang keluar. Sebab tu keputusan dia macam ni.

12. Dan ada yang masih percaya dengan hujah dangkal “Melayu perlu bersatu”. Kali terakhir saya dengar bangsa perlu bersatu ni bila saya menonton Triumph of the Will - arahan Leni Riefenstahl. Sebelum mereka serang Austria, Poland dan Czechoslovakia mereka kata “bangsa Aryan perlu bersatu”.

13. Mana ada bangsa bersatu. Cina pun MCA dan DAP. Yahudi pun terpisah banyak - Likud, Kadima, parti Buruh. Banyak.

14. Teori bangsa bersatu ni adalah echoing fasisme, bendalah yang sama seperti Hitler dan Mussolini bebelkan.

15. Mulai hari ini kalau saya dengar perkataan “Melayu perlu bersatu” dengan nada serius, saya akan panggil anda Nazi.

16. Dan, bagi mereka yang menyokong Barisan Nasional, sebenarnya parti ini kalah. Pakatan Rakyat menambah majoriti di semua kawasan, BN banyak yang menang tipis, dan sebenarnya BN kalah undi popular.

17. Pakatan Rakyat 5.6 juta undi. Barisan Nasional 5.3 juta undi. Ini klasik - seperti Bush tewaskan Gore di Pilihan Raya Amerika 2000.

18. Hakikatnya kemenangan BN ini adalah kerana gerrymandering, blackout, peti undi tambahan tiba-tiba masuk, dan beberapa orang Bangladesh yang segelintirnya kantol (yang tak kantol mesti lagi ramai) dan kiraan semula yang menjenuhkan.

19. Hakikatnya pilihan raya kali ini adalah positif bagi saya, kalau ada yang nak marah mengenai penipuan, itu cerita lain. Ceritanya, ramai rakyat dah sedar. Lebih dari separuh pengundi memilih Pakatan Rakyat.

20. Kerajaan PAS Kedah tewas, ini memang apa yang saya nak (walaupun saya nak Mat Sabu menang).

21. Sebab Azizan Razak seorang Menteri Besar yang arrogant, dan tamak kuasa. Ini hakikat, tak ada dakwa-dakwi lagi.

22. Hakikatnya, beberapa orang yang progresif seperti Saifuddin Abdullah dan Dr Dzulkefly Ahmad tewas, ini mengecewakan saya.

23. Perubahan juga dapat dikesan di Sabah, Sarawak, Terengganu, Pahang, dan paling ketara, Johor.

24. Sebenarnya ini adalah kemenangan moral bagi Pakatan Rakyat, cuma mereka rasa palat sebab mereka ditipu.

25. Akhir kata, sebenarnya ini bukannya perlawanan Melayu lawan bukan Melayu, ini adalah mereka yang beraliran liberal menentang konservatif. Ini yang sebenarnya berlaku.

Sung Muhamad

sumber http://tehtarikgelasbesar.tumblr.com/

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Namasebenarnya ko yang bodoh..... ko masih xperasan lagi ka yg skarang kaum cina DAPig tu tngah seronok ketawakan melayu yang berpecah belah padahal diorang tngah bersatu... ko nk ka malaysia ni di bawah pemerintahan kaum lain??? ko nak jadi pecacai di tanah air sndiri ka?? org macam ko xlayak hidup di malaysia.. pegi mampus la kat negara lain.. tngok camna diorang layan ko....bangan punya melayu. nama ja melayu tapi prangai dah macam DAPig ja....

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama sape yg d soh men joh2 2...... nk gak thu... ayt cm kape je.... lau btol.... jge ayt 2 skit.... lau islam.. ak mntk mf....

Tanpa Nama berkata...

sorry r bro, pasal bangsa kena bersatu tu, terpaksa disangkal, sebab kebanyakan Melayu adalah Islam. Kalau tak Islam tu, dah tak dpanggil Melayu, lgpon, bersatu termasuk ngan bangsa2 lain yang Islam, So, memang kena bersatulah sebab dalam Islam dah suh semua Umat Islam bersatu. Jd anda kena paham, Melayu kena bersatu, termasuk Islam2 semua, kena bersatu. TY. Kalau takde pembangkang, PR kate tak adil, dan bila seseoranfg berkata, kena ader pembangkang jugak baru adil. kan? kan? kan?

Tanpa Nama berkata...

Ko lah yg bangang. X pyah ko nk sebut melayu. Kot ye pun ko sorang je kot bangang. Bangsa aku x bangang..bangang!

Tanpa Nama berkata...

Hang tu nama dah la GAGAP, sedap hati mak abah hang nk panggil Admin bahalol. Hang tau ka dia pg kedai mana. Ohhh,SIAMANG mana tau.ptt lah bahalol. Lain kali jaga bahasa.pesen pak pandir mcm hang ni la ptt kena hapus.

Tanpa Nama berkata...

Hey bangsat,x pyh nak kata diri hang tu melayu islam. Hang bkn bangsa kami.Bangsat punya cina. Jgn buat leceh

Tanpa Nama berkata...

Ya.mmg tipu,cina mmg tipu.

Tanpa Nama berkata...

Sedih pulak aku dgr keluhan dri saudara sebangsa ku ini. Tabahkan diri saudara.moga kita akan lebih berjaya.

Tanpa Nama berkata...

Wei bangang, kalu nk maki org,jgn ko selitkan melayu.apa kena mengena bangang ko dgn melayu? Kalau ye pun ko seorng yg bangang.bkn melayu. Btw,aku bkn @tanpa nama yg ko marah. Aku cuma perbetulkan keadaan supaya jgn sebut kata makian pd bangsa aku.

Tanpa Nama berkata...

bodoh dan bangang punya ulasan....

Tanpa Nama berkata...

Salam bangsaku,
http://bahterawawasan.blogspot.com/2013/05/pemerhatian-akhir.html?m=1

Tanpa Nama berkata...

Bodoh betul la korang semua ni...bangsa lain suka tgk kita melayu camni...gaduh..tak bagi apa apa pun manfaat...

Tanpa Nama berkata...

cina yg dibuang? dah tu yg aku belajar sejarah mase skolah dulu salah la ye?? cina india dibawa msuk ke mlaysia untuk bkerja. takut sgt dgn cina. blajar pandai2 la kalu x nk kje bawah cina. cina tu la, cina ni la. dok protes mcm2 tp kje mlas.

Tanpa Nama berkata...

ok jugak. mintk tlong polis amik tindakan bangla2 yg dok pi undi dpt 1500 tu. bangla dapat 1500 ko x kecoh, dah la bukan warganegara! kuman seberang lautan ko nmpak, gajah depan mate ko buat bodoh je.. haih~

Tanpa Nama berkata...

blajar pandai2. jgn keje bwah cina!

Tanpa Nama berkata...

bagusla. najib diam je, ko yg terkial2 lwn sorg2.. ni kalu pegi lahad datu, konpem ko menang

Tanpa Nama berkata...

aku x paham btul la. asal plak ko ckap cina menumpang?? parameswara tu bkan org melayu ceq oi... nape dorang nk kne bterima kasih?? dorg bkan dok senang lenang kt cini. dorang pun kje jugak. ko x puas ati sbb org cina bnyak kaya2 ke?? hadoi!

Tanpa Nama berkata...

ko ni bcakap mcm x penah duk kt malaysia je. sc & math memg da dlm bhasa melayu skang ni ok. msuk U memg la kne kpujian bhasa melayu. adoi.. ko blaja smpi pmr ke hape? skarang dah ade program jqaf kt skolah rendah. siap ade pemulihan jawi lg bg anak2 yg kurang mahir. 5-10 : pasal kes cina yg korg dok bising sgt ni, bukan mase pru13 ni je yg nmpak, dr taun2 lepas lg. ade najib wat pape?? x abis2 1 malaysia. camni le jadiknye.. boooooooooooooooooooooooo

Tanpa Nama berkata...

tu la. kne ingtkn kat nak2 kite, balajr pandai2 kalu x nk jadik mcm cik yg kt atas ni. bile kne kje bwah cina baru tau nk mngeluh..

Tanpa Nama berkata...

Mutalib,

Org Cina dah bersatu dalam DAP, MCA ibarat persatuan makan2 kat dewan aje, orang Melayu bertelagah tiada gunanya, jom kita semua bersatu.. tak kira dari parti mana sekalipun, melayu mesti bersatu, kita semua org Islam.. bersaudara.

Tanpa Nama berkata...

Ckp je lbeh..ingt bn parti kt0r cm d0rg ke.

Tanpa Nama berkata...

Mutalib,


Ramai org cina berfikir kerajaan tidak adil, hasil cukai pendapatan mereka diagihkan kepada golongan susah , mereka tidak perlu BR1M, tidak perlu juga PR1MA sebab mereka mampu beli rumah RM600,000. dan mampu tukar kereta anytime. mereka juga tidak perlu produk2 1Malaysia.

Org melayu semua harus sokong BN yg banyak menolong org Melayu dan bumiputera

Tanpa Nama berkata...

K0 2 mlyu hrm jdh..0fc0z la RISAU bkn takut 0k!k0 g tnye at0k nnek k0 yg pnh hdup zmn perang..tye d0rg tk0t xtk0t.k0 ny xtwu ape2!!

Tanpa Nama berkata...

Betul!!

Tanpa Nama berkata...

Memang betul..aku p0w dah kne..dye aku amik keje mse xckup 0rg then dye brhentikan aku tbe2 sbb da dpt 0rg cine..lg 1 kdai sblum nie mlyu gji 500 cine 850 .. sblum gji 900.

Tanpa Nama berkata...

mana dtg gambar tuh? kat mana? sapa bebudaktuh? soalan ni tak jawab ponn..sedar2 nakmengamok. bodo nyer melayu.

Tanpa Nama berkata...

tumpang lalu,
Mana hang tau dia malas? La ni cina menulis bahasa melayu ramai. Phm2 lah kalu ada yg kuaq stmnt - melayu malas,melayu itu ini dn sbgai nya.ending word selit - aku pn melayu islam cam hang. Ni semua kerja cina. Menipu number 1. Sekian maaf.

Tanpa Nama berkata...

Tumpang lalu.
Diulang, jangan disebut 'melayu bodoh'.
Melayu itu muslim yg kebanyakkan nya ISLAM.
Jika celupar sedara ni menyebut 'melayu bodoh'
Adakah ingin mengatakan 'ISLAM' juga?
Jawap soalan ini dahulu.
Sekian maaf

Tanpa Nama berkata...

Celaka punya balaci umno... Ni nak mulakan api perkauman.. supaya 13 mei terjadi lg... Celakalah ko.... Islam tak ajar membenci kaum lain... Apa pasal terbalik bendera m'sia ko marah... Sebab bendera m'sia jugalah wartawan kita kena tembak .... Bendera pun macam bendera US... Sikit pun aku tak bangga dgn bendera m'sia ni... Tak mencirikan negara Islam...

Tanpa Nama berkata...

Bangsa melayu sepatutnya mencontohi kaum cina dari segi perpaduan. Ambil iktibar daripada apa yang berlaku.Jangan biarlan bumi melayu di jajah.

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama

烧坏脑了!!!

Tanpa Nama berkata...

SIAPA YANG RACIST SEBENARNYA....? APAKAH BENAR CINA NAK MEMERINTAH? DAN MENGHALAU ORANG MELAYU.....? JANGAN NAIKKAN ISU PERKAUMAN......(Part 1)

Suatu masa saya pergi ke sebuah kedai hardware..untuk membeli peralatan mengecat dinding sekolah.....lantaran pelajar-pelajar PMR pada masa itu telahpun selesai menduduki peperiksaan.....jadi pihak sekolah mengarahkan saya untuk membuat gotong royong mengecat dan membuat mural bagi beberapa dinding sekolah yang sudah berlumut....

Bila sampai di kedai tersebut saya pun....meminta agar disediakan barangan-barangan yang diperlukan dan tokeh cina kedai itupun dengan segera melaksanakan apa yang saya suruh.

Sedang saya melihat-lihat apakah lagi barangan yang diperlukan...dia melihat saya sambil tersenyum.....dan berkata:

" Incik....pakai itu topi putih...sokong tok guru ka?"

Saya tertawa kecil sambil menyatakan....

"mesti la itu saya punya idola..."

Kemudian dengan lebih mesra lagi dia berkata:

"Itu tok guru nik aziz...banyak suci.....(baik dan amanah) maaaa"

Saya tersengih dan bertanya kepadanya....

"Apa pasal awak cakap itu macam"?

"Saya punya kawan banyak meniaga sana negeri Kelantan....diorang cakap di Kelantan..banyak sinang mau meniaga...tarak rasuah..tarak kena bayar lebih...tarak kasi luit (duit) sama mana-mana olang besar...."

Saya merapatinya....dengan penuh minat saya bertanya lagi......

"Apa pasal awak cakap itu macam......sini Perak pun ok meniaga apa...."

Tokeh itu tersenyum kelat.....sambil berkata:

"Haiyyaaaa.....sini semua kena bayar maaaa....kalau mau meniaga kontraktor....kena banyak luit maaaaa....sana musti mau bayar...sini musti mau bayar..ini olang mau luit....sana olang mau luit......"

Saya termenung sebentar.....sambil memikirkan kata-kata tokeh kedai hardware itu.apakah dia merasa susah dengan rasuah yang diminta oleh orang Melayu kita..sehingga merungut sebegini....?

"Incik apa pikir?" katanya ......membuatkan saya tersedar dari lamunan.....

"Oh tarak apa-apa...cuma pikir.....kalaulah semua orang takut sama tuhan....tentu perkara macam ni tak berlaku"

Tokeh cina itu ketawa...sehingga nampak semakin sepet matanya.....namun terserlah lesung pipitnya tanda gembira dengan kata-kata saya tadi.......

"Incik..orang cina aaaaa..bukan mau kuasa dari olang melayu....kita sini mau cari makan......Cina kaya bukan sebab ambil dari olang Melayu kita beli....kita kerja....kita usaha....." ujarnya dengan nada macam nak menangis......

"Incik...kita beli tanah pun sebab pemimpin Melayu juga jual....kita ada projek pun sebab pemimpin Melayu dan kontraktor melayu sub sama kita......kita kasi luit rasuah pun...sebab mau senang dapat tender...." sambungnya lagi.......

Saya hanya terdiam dan termenung...mendengar rungutannya itu........

"Incik tau ka....bila mau mintak projek...bukan besar pun....tapi kena bayar luit macam-macam maaaa.....itu olang Melayu mau karaoke kita bayar...itu olang Melayu mau angpau kita bayar....itu olang Melayu mau amoi aaaa kita kasi....."

"Astaghfirullahilazim.....!!!" hati saya berkata..dan menyesal dan malu dengan bangsaku sendiri.....

(sambungan ke Part2)
- Ahmad Munawir Salehuddin Salehuddin

Tanpa Nama berkata...

SIAPA YANG RACIST SEBENARNYA....? APAKAH BENAR CINA NAK MEMERINTAH? DAN MENGHALAU ORANG MELAYU.....? JANGAN NAIKKAN ISU PERKAUMAN......(Part 2)

"Incik ..olang cina di Malaysia sikalang aaaaa sudah pandai....kita ada maklumat dari dua sulatkabar.....pagi dan malam....semua ada cerita pasal Kelantan,...Nik Aziz...hudud.... hudud manyak baik maaa.... apa pasal mau takut...kalau kita talak mencuri....talak kena potong tangan maaaa...." kata tokeh itu sehingga naik mata putihnya menerangkan apa yang dia tahu....

"Subhanallah....subhanallah...." getus hatiku...merasa kagum dengan maklumat yang dia ada tentang Islam...jauh di sudut hati ini....saya merasa sebak dan terharu....

Incik..bila pemimpin Melayu mau duit kita olang Cina kasi.....dia cakap cina baik....cina maju....cina rajin.....tapi bila kita olang tak mau kasi luit...tak mau tolong....tak mau undi....dia olang cakap cina jahat mau memerintah.....mau jatuhkan olang Melayu....haiyya incik.....kita olang Cina pun marah la......kita olang tarak itu macam..."

Terpegun saya mendengar pengaduannya itu...dan memang....ada kebenarannya....

"Ok lah....saya mau balik....kira berapa semua dan buka resit ye....saya pakai duit saya ni...nanti saya nak claim kat sekolah....."

Sambil tersenyum...penuh makna...tokeh itu bertanya lagi.....:

"Incik mau mark up harga ka?"

Saya terkejut dan kurang faham maksudnya...."Apa lu cakap ni saya tak faham?"

"Tarak incik macam ni.....Incik beli berus cat ini sama saya harga rm4,50....dalam bil kita boleh tulis rm 6.00...ini cat satu tong incik beli sama saya rm 35.00 dalam resit kita boleh naikkan jadi rm 40.00...incik ada sikit untung maaaa........nanti incik claim saja sama incik punya sekolah .... incik senang maaaaaa"

Berderau darah saya.....menggigil badan saya sambil dengan suara yang sedikit menggeletar saya pun berkata:

"Hei tokeh....you tarak tengok ka saya pakai ini topi putih (kupiah) saya tarak buat keja ini macam maaaaa.....saya cikgu sembahyang tau ka(ustaz).....apa la..."

Tokeh cina itu ketawa..melihat saya melatah dan marah......sambil berkata.....

"Ha ha ha ha incik....jangan marah maaaa...saya mau tengok saja....butul ka olang tok guru baik ka tarak baik......memang butul olang tok guru manyak baik...talak buat kerja ini macam....haha ha ..sori aaaaaa...jangan marah......"

Terkedu saya mendengar penerangannya..dan kemudian ketawa sama......

"Incik...kita tak mau gaduh....tak mau....bagi olang Melayu malah(marah)..kita mau senang cari makan untuk kita punya anak cucu.....mau hidup sama-sama olang Melayu yang baik macam tok guru...itu saja maaaaa........Incik kasi tolong doa sama tuhan Allah aaaaaa"

Insyaallah tokeh.....tuhan Allah akan tolong kita rakyat Malaysia......hidup dengan aman

Sambil melangkah keluar dari kedainya.....saya terfikir.......dan bermuhasabah.....

"Heran sesetngah pemimpin Melayu ni (malas nak cakap siapa) bila time nak kaya bagi projek pada orang cina...jual tanah pada orang cina.....dapat projek pada kontraktor Melayu pun sub pada cina......bila orang cina tak sokong mereka.....mereka kata orang cina jahat..dan nak menjatuhkan ekonomi orang Melayu.....aduihhhhbalik nak makan panandol"

Janganlah kome naikkan sentimen perkauman..dan kononnya andalah yang paling Melayu diantara orang melayu...muak aku mendengarnya.

- Ahmad Munawir Salehuddin Salehuddin

Tanpa Nama berkata...

saya bersyukur dapat mengundi bn kerana dpt menegakkan hak2 keistemewaan org melayu...yg penting bersatu...wat pe nak bercerai berai semata2 nak menegakkan islam konon pada hal persaudaraan kita tak kuat...kalau kita rapuh tak guna perjuangan islam kita itu...pendapat saya ...

Tanpa Nama berkata...

Cukup la...jgn la jadi minyak ke api yg kecill..cukup la peritiwa 13mei 69..kalau huru hara malaysia..penjajah akan masuk campur..nanti melayu,cina, india pun dah tak blh wat ape..lagi susah...mari la kita kekalkan keharmonian yg ada...

Tanpa Nama berkata...

Pemimpin melayu banyak yang pandai brlagak drpad menjaga kepentingan bangsa sendiri...

mohamad qayuum berkata...

aku sayangkan bangsa melayu...

mohamad qayuum berkata...

@Tanpa NamaBersatulah semua umat melayu..pertahankan tanah air kita... bangsa india ade negara mereka sendiri INDIA, bangsa cina ade negara mereka sendiri CHINA... tapi adakah negara MELAYU untuk bangsa melayu???

Tanpa Nama berkata...

Hah....Tun Razak and the gang dah cipta 13 Mei...kali ni anak dia pulak nak menipu rakyat Malaysia....kami akan bangun beramai-ramai menentang UMNO penipu....

Tanpa Nama berkata...

Lirik Lagu Rumah Kita

Mari kita cari titik persamaan,
Jangan dibesarkan titik perbezaan,
Di situ bermula perpaduan kita,
Di situ bermula perpecahan kita...

Benarkah ini rumah kita,
Memang benar dek oi,
Duduklah di kerusi,
Jangan duduk di lantai saja...

Rumah ini rumah kita,
Memang benar dek oi,
Sudah terang lagi lah nyata,
Jangan sengketa,
Sesama kita jangan sengketa...

Rumah ini rumah kita,
Jangan biarkan orang yang jaga,
Ditangan kita,
Buruk baik ditangan kita...

Benarlah ini rumah kita,
Makan la isi,
Jangan hanya hirup kuahnya...

Baru tentu hala tujunya,
Anak cucu terpelihara,
Berbaik berpada-pada,
Jangan cacing naik ke mata........

Sebahagian pendekatan yang perlu diambil oleh Pimpinan kerajaan:

1) Mengamalkan kepimpinan bersih,cekap dan amanah.Slogan ini yang dahulunya popular utk dilaungkan sekarang semakin menyepi.Hapuskan rasuah dengan bersungguh2 dan kepimpinan melalui tauladan.Baru rakyat respect dan x beralih ke parti lain.

2) Kita sepatutnya tidak gentar melaksanakan satu sistem persekolahan yg meletakkan semua kaum dibawah satu bumbung.Tidak perlu wujud sekolah2 Jenis kebangsaan kerana telah ada sekolah kebangsaan yang banyak dibangunkan oleh kerajaan.Adanya sekolah jenis kebangsaan seperti ini hanya menjarakkan integrasi sesama kaum dan kita sukar untuk membendung atau memantau propaganda2 yang tidak disedari.

3)Memperkasakan bahasa melayu seperti termaktub perkara 153 perlembagaan malaysia.Sebagai permulaan kuat kuasakan semula papan tanda,surat2 rasmi,urusan rasmi.Sayangkan bahasa melayu seperti Jepun yang sayangkan bahasanya tapi masih boleh maju.Dlm kempen PRU13 kali ini , ada 3 bahasa yg ditulis dalam kain rentang masing2.

4)Fahamkan dan didik rakyat apa erti konsep 1 Malaysia .Masing2 ada fahaman yg berbeza.Yg penting jgn dipinggir perkara 153 perlembagaan Malaysia.

Renung2kanlah.Bukan salah mereka jika banyak tolak ansur telah dimuakan pd mereka selama ini.Itu adat..orang memberi,memberi x kan nak tolak ambil peluang lagi utk kepentingan mereka adalah...

Alangkah bagusnya jika mereka ini dididik menjadi Cina Malaysia sedari awal.Seperti di Indonesia nama pun ditukar mengikut negara yg diduduki.Seperti Baba Dan nyonya di Melaka walaupun cina tetapi berjaya menjadi cina malaysia.
Pandai berbahasa Melayu,memakai kebaya dan sebagainya.Dari situ barulah nampak konsep satu Malaysia jurang perbezaan diperkecilkan.Walaupun mungkin ada yang tidak setuju tetapi"Di Mana Bumi Di Pijak Di Situ Langit Dijunjung!"



Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Nama BAGUS LA KALAU MELAYU PAKAT SEDAR..TAPI YG DOK KATA MENGATA NI PASAI PA? MAI PAKAT2 PERKEMAS KETUANAN MELAYU. RUMAH KITA....HAK KITA!

Tanpa Nama berkata...

Apa lagi cina sial mahu. Secaara dasarnya . 20 orang terkaya malaysia 17 orang cina , 20 rumah mewah, 17 milik cina tapi melayu duduk rumah teres. Cina tak pandang bantuan atau kemudahan d bandar sbb itu kerja majli bandaran. Apa mereka mahu adalah kuasa. Kuasa yg boleh mansuhkan uitm utk melayu. Kuota saham Asb. Subsidi baja. Dpt budget bina tokong mmacam masjid. Peratusan staf cina yg tinggi dlm petronas dan giant glc . Hapus nama kaum dlm ic. Tiada tanah mcl. Semmua dapat equal mcm melayu.

Tanpa Nama berkata...

Racist untuk survival...

Tanpa Nama berkata...

Ideal sangat cerita ni. Macam rekaan. Kalau adapun satu dlm seribu. Yang banyak, pekerja dipaksa Susan Botol arak gaji tak sama raya Dan lain2. Check betul2.

heri berkata...

kata islam..tapi ckp bendere dihina xde apa apa..hehehe nampak sangat islam pada nama...ko tau tak bendere lambang kedaulatan negara??apa hukumnye dlm islam menghina negara??bukan kah meghina negara??ataau lebih jelas mengkhianati negara..kalau hudud dilaksana org mcm ni hukumnye buag negara/kerakyatan..

heri berkata...

tu la ko tak tau p erlembagaaan 163

Tanpa Nama berkata...

Entahlah...pening aku baca komen2 disini, racist..krung krang..macam2 lagi. Makin berisiko kalu ditokok tambah. Yang penting kita kena sedar bahawa kita dah duduk di Malaysia sebagai Melayu atau China atau India sejak dilahirkan. Adakah kita nak tengok Mesia ni punah terus atau bertambah harmoni. Cuba tetapkan pendirian diri dan keluarga kita kearah macamana nak bentuk anak2 kita. Masa aku kecik2 dulu orang tua aku ada sebut bab perkauman ni, aku cuma dengar jer masa tu tak faham sangat . Dia kata:
China - kalu tak tipu bukan China,
India - Kalu tak mabuk bukan India dan
Melayu - Kalau tak malas bukan melayu.
Tapi sekarang bila aku dah besar, kawen kerja dan memiliki keluarga dan anak2 aku kenang balik kata2 orang tua aku tu memang ada jugak betulnya. Berdasarkan pengalaman hidup aku boleh rumuskan bahawa tipu, mabuk, pemalas dan etc tu sebenarnya ada pada semua bangsa di dunia ini.Yang menjadi kita lebih baik adalah pegangan hidup/agama. Kalu sifat haiwan yang kita bentuk dalam diri maka haiwanlah jadinya kita ini.

Cuba kita Tanya diri kita sendiri, sepanjang kita hidup bersama rakan, keluarga dan taulan. Kita menipu dan ditipu paling ramai oleh siapa, mabuk pulak siapa yang lebih. Kitakah yang paling malas? Bangsa???
Dunia ni luas,Mesia ni kecik..lagi 20tahun kita akan salahkan Bangla pula?
Patutnya kita perlu bezakan dua perkara sahaja samada kita nie nak jadi Manusia atau Binatang.Semoga Malaysia aman dan damai walau ramai mana bangsa yang bertapak di sini.

anbyak berkata...

apasal polis tak ambik tindakan terhadap kaum laknat ni yg terbalikan bendera malaysia beramai2???? sial cina makin lama makin kurang ajar dan makin berani!!! melayu makin lama makin bodoh...kalaulah bukan Allah swt yg taqdirkan BN tak jatuh..tentulah kita melayu islam bertambah hancur

Tanpa Nama berkata...

@Tanpa Namatak bangga bendera malaysia, janagan tinggal cari rezeki di sini...ada ke negara lain sudi menerima anda ?

Tanpa Nama berkata...

jangan hanya tau bersuara di sini saja. Pergilah bersuara in hadapan siaran tv, surat khabar, perhimpunan terbuka, ceramah terbuka. Jangan hanya ganas di depan komputer.

Tanpa Nama berkata...

Hei.. Bodoh sombong.. Tunku abdul rahman 2 kali pegi london, minta merdeka tetapi kena halau. Apabila melayu, cina , india bersatu baru tanah melayu dapat merdeka dan jadi malaysia. Jgn jadi buta sejarah

Tanpa Nama berkata...

Unacceptable.Neither one united

RICH berkata...

apalah nak jadi dengan bangsa cina ni,aku rasa diorang ni dah tak sabar sangat nak duduk di tampuk kerajaan.

Tanpa Nama berkata...

cina balik china? cina pendatang?
have u read your history book properly?
where malay come from? is it all the malay are local??? are you sure you are not pendatang?

ok. from your statement i can see that even you yourself said that some school are for malay/bumi only . as u can see how hard is it for chinese want to survive in this piece of land without much help from the government. but you guys just gets lots and lots of help and still complain this and that and even blame to chinese? hello? adakah kejayaan or kekayaan cina berkaitan dengan kamu or adakah anda menumpahkan segelintir of tenaga fizikal or mental upon their succeed ? you though they got rich in the easy way ? or money drop from the sky? they get those by hardwork not duduk kat rumah go yang kaki buka mulut bilang ni cakap itu. funny people. funny people every where.
stop complaining do something. come on.

Catat Ulasan

Media Online

Share

MPP Online