BREAKING NEWS

Ini sebab sebenar Guan Eng batalkan PRN Penang.


2 Ogos 2016 - PRN Pulau Pinang menjadi berita panas yang turut diceritakan di kedai-kedai kopi, namun hasrat Guan Eng untuk melakukan PRN di Pulau Pinang ternyata hanya tinggal mimpi. Ada sumber yang mengatakan PRN tersebut tak jadi disebabkan rakan sekutunya PKR tidak merestui PRN dilakukan.

Hakikatnya, jika Guan Eng masih berdegil, mungkin BN akan mengambil alih lebih banyak kerusi DUN di Pulau Pinang. Walaupun DAP begitu dominan di dalam Pakatan Harapan, mereka juga tidak mampu untuk berdiri sendiri melawan BN. Sebab tu, DAP menunggu keputusan daripada PKR terlebih dahulu untuk berjuang bersama-sama menentang BN.

Nampaknya, DAP takut untuk melawan BN bila mereka tiada rakan sekutu. Sebelum ini bukan main lagi Guan Eng tunjuk berani nak adakan PRN. Bila PKR tak setuju DAP mula takut dengan BN, sebenarnya DAP ni tak la hebat sangat seperti yang disangka. Keputusan Guan Eng tersebut memperlihatkan dengan jelas mereka takut nak berdepan dengan BN di Pulau Pinang.

Keputusan pembatalan PRN ini akan menyebabkan ramai pihak memfokuskan kembali pada isu perletakkan jawatan Guan Eng dan desakan beliau bercuti akan muncul semula dan menjadi igauan kepadanya.

Pastinya desakan terhadap Guan Eng akan kembali menjadi isu paling panas di negeri tersebut.

Menurut Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Pulau Pinang, Rafizal Abd. Rahim, rakyat khususnya di Pulau Pinang sudah hilang sepenuhnya kepercayaan terhadap Ketua Menteri mereka yang sudah terpalit dengan skandal pembelian rumah banglo murah dan meluluskan permohonan zon semula tanah pertanian di Balik Pulau.

" Rakyat hilang sepenuh kepercayaan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang , pilihan raya tidak diteruskan kerana DAP menyedari ianya akan menguntungkan Barisan Nasional malah mungkin menyebabkan Pulau Pinang kembali menjadi milik BN ," katanya

Guan Eng menyedari hal ini maka sebab itulah pembatalan cadangan itu dibuat. DAP juga tahu bahawa jika diadakan PRN, tak mustahil BN akan menguasai semula negeri tersebut.

Maka, Guan Eng mengambil langkah selamat untuk mengekalkan Pulau Pinang didalam kuasa jajahan DAP, walaupun hanya seketika kerana beliau mungkin akan dihadapkan kemuka pengadilan diatas semua tindakan rasuahnya selama ini.

Catat Ulasan

About

Blog ini mengandungi penulisan artikel yang berunsurkan..

(Edisi18PL), menyentuh aspek agama, sosial dan politik,
(Edisi18SX), mengandungi unsur seks yang agak keterlaluan,
(Edisi18SG), ada gabungan dua atau lebih unsur ganas, seram dan seks,

Setiap kandungan didalam blog ini hanyalah merupakan satira politik dan juga pojok penulisan peribadi. Jangan ambil serius sangat kalau terasa dipersendakan dan terkena di batang hidung sendiri. Sila bertindak bijak untuk kebaikan diri masing-masing.

Terima kasih kerana berlapang dada sewaktu membaca.
 
Copyright © 2014 MPP Online