BREAKING NEWS

CINA ajar anak-anak benci kepada melayu di Malaysia?


Dipetik dari perkongsian facebook Puan Ann Shamsiah Ali dari Kuala Lumpur..


Beberapa hari lepas, suami saya berdepan dengan satu insiden yang sangat mencabar dan menduga kesabarannya. Ceritanya begini.... En suami baru balik dari kerja...bila lift dah sampai, suami masuk di dalam lift...tetiba nampak satu keluarga yang berlainan bangsa sedang menuju ke lift, dia pun halang pintu dari tertutup, keluarga tersebut masuk (tanpa mengucapkan terima kasih). Satu lagi pasangan lain yg juga berlainan bangsa masuk, dan senyum sambil mengangguk pada suami....

Pasangan pertama bersama anak mereka berpakaian "ballet", usia sekitar 4 atau 5 tahun. Suami senyum melihat anak kecil tersebut dan terus menegur...'Hi... just came back from ballet?" Anak kecil tersebut menjawab, " I don't talk to stranger....espacially Malay". Suami saya terperanjat dan memandang bapa kanak-kanak tersebut.

Beliau hanya memandang siling lift dan diam. Suami saya terus bertanya kepada kanak-kanak tersebut "Why Malay?", jawapannya, " Malay all stupid". Wow!! Suami menoleh kepada bapa kanak2 tersebut, mengharapkan ucapan sorry atau apa2 saja alasan dari bapa kanak2 tersebut tetapi dia terus diam dan hanya pandang siling dan dinding. At last, suami saya dah tak tahan, terus cakap "never mind kid, because Malay all stupid you are allowed to stay at Malaysia but dont worry, new

Malay generation, they are very clever, they might sent u back to your origin country". Saya sendiri tidak setuju dengan kata2 tersebut, tapi suami tiada pilihan kerana kedua ibu bapa kanak2 tersebut terus membisu. Akhirnya ibu kanak2 tersebut bersuara dengan marah" you shoudn't say like that to my daughter!" Kata suami saya " at the first place, u should stop your daughter from saying like that!"

Saya tidak berhajat untuk mewujudkan rasa kurang senang terhadap berlainan bangsa. Apa yang ingin saya tekankan, samada suka atau tidak, Malaysia dihuni oleh pelbagai bangsa. Semuanya rakyat Malaysia. Untuk itu, adalah perlu kita mewujudkan rasa hormat menghormati dan sifat toleransi. Sifat tersebut perlu dididik dari awal.

Cuba bayangkan seandainya setiap dari anak2 kita dididik dengan sifat perkauman dan hanya suka bangsa sendiri. Apa akan jadi kelak? Huru hara negara. Tiada siapa yang akan menang. Yang pasti generasi kelak akan lebih sengsara dan akan sentiasa hidup dalam ketakutan. Saya setuju dengan cakap suami, "Dengan mengajar anak2 begitu, kita hanya meletakkan mereka di dalam situasi yang merbahayakan mereka sendiri. Cuba bayangkan bila mereka berjumpa orang lain dan bercakap perkara yang sama, berkemungkinan besar pergaduhan berlaku, kecederaan dan berkemungkinan besar boleh kehilangan nyawa.

Pada ketika itu, siapa yang perlu kita persalahkan?" Kita hanya ingin hidup aman dan gembira... Alangkah indahnya seandainya kita didik anak2 kita menghormati dan menghayati budaya setiap kaum yang ada. Kita sebenarnya sangat beruntung kerana kita tidak perlu ke luar negara untuk belajar budaya orang, semuanya ada di Malaysia. Seandainya kita belajar menghayati, pasti kita akan nampak keindahan itu....

5 ulasan :

 1. This is not an isolated case. I have experienced many instances of rude and racist cinas in Malaysia.
  They should go back to Hongkong if they hate Malays so much!

  Why was this tribe brought to Malaysia in the first place?

  BalasPadam
  Balasan
  1. This could be a made up story and it should not be published in the first place. people like you already got angry after reading it. Don't just believe in every article you have read some are false and misleading....

   Padam
 2. Itu sebabnya sekolah vernakular yg terang-terangan jadi sarang racisma, wajib dihapuska terus dari sistem pendidikan negara. Singapork negara pujaan DAP pun dah lama hapuskan sekolah vernakular, mengapa Malaysia terhegeh2 nak kekalkan? Takut tak dapat undi cinabeng? Tak payah masuk bakul angkat sendiri declare diri "pahlawan Bugis" tapi kerja duk jilat pungkoq cina saja.

  BalasPadam
 3. Ya, kaum cina di Malaysia sepatutnya berterima kasih kerana orang melayu kerana bermurah hati membenarkan kaum pendatang diberi kerakyatan...di negara yang mewah ini...bukannya bersikap biadap.

  BalasPadam
 4. Satukan semua bangsa dalam sekolah yang sama....

  BalasPadam

About

Blog ini mengandungi penulisan artikel yang berunsurkan..

(Edisi18PL), menyentuh aspek agama, sosial dan politik,
(Edisi18SX), mengandungi unsur seks yang agak keterlaluan,
(Edisi18SG), ada gabungan dua atau lebih unsur ganas, seram dan seks,

Setiap kandungan didalam blog ini hanyalah merupakan satira politik dan juga pojok penulisan peribadi. Jangan ambil serius sangat kalau terasa dipersendakan dan terkena di batang hidung sendiri. Sila bertindak bijak untuk kebaikan diri masing-masing.

Terima kasih kerana berlapang dada sewaktu membaca.
 
Copyright © 2014 MPP Online